‘Wat je aandacht geeft, groeit.’
Ik voeg daaraan toe: ‘Wat je geen aandacht geeft, verschrompelt.’
-Zo werkt dat in de liefde. Focus je op de dingen die je in je partner waardeert of richt je je op dat hij/zij nu alweer te laat thuis komt en ook nog eens geen boodschappen heeft gedaan?
-In vriendschap. Laat je je vrienden weten hoe belangrijk ze zijn of stuur je eens per jaar een vage app om weer eens af te spreken voor een afspraak die nooit staat te gebeuren?
-En hoe doe je dat bij je kinderen? Richt je je aandacht op dat wat ze nog niet lukt (waar jij je wild aan ergert) of laat je de waardering voor de pogingen die ze doen om iets te gaan kunnen, klinken?

Je hebt ieder moment een keuze om je aandacht te richten.
Waar kies jij voor?

Interessant is dat het brein het woord niet of geen of minder NIET registreert. Dat betekent dat als jij niet meer wil roken, niet meer over je grenzen wil gaan, minder kritiek wilt geven je brein de volgende boodschappen hoort en plaatjes schiet:

Ik wil roken.
Ik wil over mijn grenzen gaan.
Ik wil kritiek geven.

Wil je dit gedrag bij jezelf veranderen, dan hoort het brein WEL:
Ik wil gezond zijn.
Ik wil rust in mijn dagen.
Ik wil mezelf en anderen waarderen.

Hoogbegaafde volwassenen kunnen razendsnel, diep en complex denken. Ze kunnen zichzelf in enkele minuten volledig in paniek of in een diepe put denken.
Het is een gave als je zo snel en diep kunt denken, echter dit type denken leidt tot hele nare gevoelens die regelmatig irreëel blijken te zijn.

-To be happy is a choice.-

Altijd heb je de keuze om je aandacht op iets anders te richten.
Richt je hem op angst, dan zul je verlammen.
Richt je hem op genieten, dan zul je daar meer van krijgen.
Hoe vaker je een pad in je brein beloopt, hoe meer ingesleten dat pad raakt en hoe moeilijker je brein een ander pad kan vinden.

Hoe vaker je bewust je aandacht richt op dat wat goed is aan jou, aan je partner, je kinderen, collega’s, je leidinggevende, het leven, de wereld, hoe dikker dat pad in je brein wordt en pluspunt: hoe makkelijker je brein dat pad weet te vinden.
Oefening baart kunst.
Veel oefenen dus

Back To Top