‘We willen dat ons hoogbegaafde kind gelukkig is.’
‘Ik wil mezelf kunnen zijn en me daar goed bij voelen.’
Mijn werkwijze
Bij Praktijk HB werk ik met de mens als geheel. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er vindt een continue beïnvloeding plaats.
Vanuit wie jij bent, hoe je denkt en wat je voelt, werken we aan wat je nodig hebt en wat je zou willen bereiken.
*Kindercoaching. Bij hoogbegaafde kinderen werk ik o.a. met speltherapie, mindfulness technieken, creatieve therapie en vormen van oplossingsgerichte coaching. De coaching vindt soms binnen en soms buiten plaats.
*Gezinnen/ouders of verzorgers.
In een traject van een gezin kunnen de ouders alleen gesproken worden. Er kunnen individuele sessies met jullie kind gepland worden en er kunnen gezamenlijke sessies met het hele gezin plaats vinden. Tijdens deze sessies kunnen de coachmethodieken variëren. Bij zeer jonge kinderen (onder de zes jaar) is het vaak voldoende om alleen met de ouders te spreken.
Een observatie thuis is indien gewenst mogelijk.
*Coaching voor volwassenen.
Ik werk met allerlei coach- en therapeutische methodieken afkomstig uit o.m. Rogeriaanse therapie, mindfulness, Gestalttherapie, oplossingsgerichte coaching, systeemtherapie, NLP en lichaamswerk.
Deze coaching kan ook als wandel coaching gepland worden. Wandelen brengt je lichaam in beweging en neemt je geest daarin mee. Het geeft je letterlijk een ander uitzicht. Voor sommige mensen werkt deze manier van coaching erg prettig.
Waarom een coach die gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid?
Als specialist hoogbegaafdheid herken ik gedrag, eigenschappen en leerproblemen die onlosmakelijk verbonden zijn met hoogbegaafdheid. Dat ik dat onderscheid kan maken, helpt bij de aanpak en het tempo waarin de coaching plaats kan vinden. Hoogbegaafden ervaren bepaalde specifieke uitdagingen die we kunnen trainen. Voor de meeste uitdagingen zijn oplossingen voorhanden, maar die oplossingen verschillen uiteraard per uitdaging. Een aantal hebben met leren leren te maken. Andere voorbeelden van uitdagingen zijn faalangst, perfectionisme, zeer kritisch zijn of hoogsensitiviteit.
Er zijn ook zaken die niet herleidbaar zijn tot hoogbegaafdheid. Deze worden onderscheiden. Ook daar vinden we een passende aanpak voor.
Hoe verloopt een traject?
Voor het intakegesprek bellen we om met elkaar af te stemmen. Het intakegesprek duurt een uur tot maximaal anderhalf uur. Daarna beslis je of je dit coachtraject aan gaat. Elk traject is maatwerk. Daardoor is een vast aantal coachgesprekken hier lastig te noemen. Na de intake geef ik middels een offerte het geschatte aantal coachgesprekken aan plus het gewenste tijdsverloop waarbinnen het traject optimaal gevolgd kan worden.
Online coaching
Online coaching is geschikt voor hoogbegaafde volwassenen of voor ouders/verzorgers.
Mogelijk vind je deze vorm van coaching prettiger of woon je niet in de omgeving van Haarlem. Online coaching kan ook ’s avonds of in het weekend gepland worden.
We kunnen via Facetime, via chat (Messenger) of via e-mail contact hebben.
Deze sessies vinden plaats op basis van afspraak.
De duur van een online coach gesprek is 30 minuten per gesprek.
We plannen eens per twee weken een online coach sessie. In de tussenliggende weken kan eens per week gereageerd worden op vragen die je per e-mail stelt.
Neem contact op over de mogelijkheden van online coaching.
Kom je via je werkgever?
Kom je via je werkgever? Dan is het mogelijk om het traject te starten met een driegesprek tussen jou, mij en je werkgever. Tevens kunnen we het traject in de vorm van een driegesprek afronden.