Just be you

Hoogbegaafdheid is in de kern een prachtig talent.

Interview Haarlems Dagblad 30-03-2019
Daniëlle van Sundert (44) en Harry Valkenier (68) uit Haarlem lijken een ongewone combinatie. Hij, een technisch hoogstandje. Zij, een coach en therapeut met twee linkerhanden. Toch blijken ze een gemeenschappelijke deler te hebben: hoogbegaafdheid.

„In de kern is het een prachtig talent. Het is niet iedereen gegeven om zo oplossingsgericht, creatief en oorspronkelijk te denken.” Zaterdag 6 april start Praktijk HB, Praktijk voor Hoogbegaafdheid in samenwerking met de Ontdekplek een serie workshops Leren en Doen voor gezinnen waarin hoogbegaafdheid een rol speelt.

Valkenier is de man achter de Ontdekplek aan de Korte Verspronckweg. Van Sundert, eigenaar van Praktijk HB, praktijk voor hoogbegaafdheid, stapte vier jaar geleden met haar hoogbegaafde zoon binnen om hem over zijn faalangst heen te helpen. Ze wist toen nog niet dat ze zelf ook over dat ‘label’ beschikte. Wel was het haar gelijk duidelijk dat Valkenier het talent had om haar beide kinderen het vertrouwen te geven dat ze iets konden creëren. ‘Mijn dochter was ook mee en pas 2,5 jaar oud. Te jong voor de Ontdekplek, dacht ik. Binnen afzienbare tijd kon ze figuurzagen.’ Pas vorig jaar besloot van Sundert zichzelf te laten testen. ‘Ik vreesde de uitkomst.’ Als ouder van twee hoogbegaafde kinderen dacht ze dat deze ‘gave’ bij haar man vandaan kwam. ‘Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn ouders waren erop gebrand dat ik iets ging doen wat geld opleverde.’

Back To Top