Door hun hoge gevoeligheid en de kramp voor het maken van fouten, komt het gevoel ‘schuld’ vaak voor bij hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Ik hoef je niet te vertellen hoe rot dat voelt. Ik zoom even in op kinderen.

Zodra ergens spanning is of er gaat iets mis, dan denkt een kind al snel dat het aan hem ligt. Ieder kind. Papa en mama hebben ruzie: ‘Ik heb iets verkeerd gedaan.’ Of: Mama snauwt. ‘Ik moet iets beter doen.’

Een hoogbegaafd kind voelt zoveel meer en heel veel dieper, dat het deze signalen bij iedereen veel vaker oppikt dan je vermoedt. Dit kind voelt de kleinste spanning, teleurstelling, boosheid, vermoeidheid van iedereen en voelt zich daar verantwoordelijk voor. Exhausting. En het kan heel onzeker maken.

Gisteren vroeg ik mijn dochter wat er aan de hand was dat ze papa de laatste dagen veel knuffelde, maar mij even niet. Deze opmerking alleen al, ligt gevoelig. Meteen zie je haar denken: ‘Ze vindt dat ik het niet goed doe.’Toen ik haar uitlegde dat ik er nieuwsgierig naar was en het verder dik in orde was dat ze meer met papa knuffelde, legde ze het uit.

‘Jij doet steeds boos.’

Ik was verrast.

‘Jij zegt steeds dat wij jou corrigeren. Ik heb me al heel erg verbeterd vandaag en toch zeg je dat dan nog tegen mij.’

Dat klopte.

In mijn gezin word ik door de 3 andere leden vaak verbeterd of aangevuld. Wat ik en als onaardig ervaar en ik krijg er het idee van dat ik een halve zool ben. Ik had nog niet door dat ze daar rekening mee hield Fijn dat ze dat nu zei. Ik bedankte haar voor haar eerlijkheid en voor haar inzet.Ze gaf me een dikke knuffel, wat mij weer een schuldgevoel gaf want:

‘Zij hoeft toch niet voor mijn emoties te zorgen!’

Dus: waarom voelt mijn kind zich altijd schuldig? Omdat het perfectionistisch is en denkt dat je je schuldig moet voelen als je een fout maakt. En omdat je kind hoog sensitief is en iedere spanning op zichzelf betrekt.

Leg regelmatig uit dat er allerlei redenen zijn waarom een ander spanning heeft. Je kind is daar niet verantwoordelijk voor en mag zich goed voelen ook als de ander zich niet goed voelt. En leef voor dat fouten maken ook lollig is en nodig om überhaupt je een stap verder te ontwikkelen

 

Back To Top